Een videoproductie verschilt van klus tot klus. Soms heb ik genoeg aan een enkele camera, soms moet ik zelfs apparatuur extra huren. Hieronder een inkijkje in mijn type klussen en wat ik daarvoor aan materiaal gebruik. 

Meest gebruikelijke opstelling

Voor een groot gedeelte van mijn producties schiet ik met een BlackMagic 4K pocket. Dit is een cinema camera en puur gericht op video. Hier zet ik vaak een Sigma 18-35mm lens op en soms ga ik voor de Canon 55mm portretlens. Vooral de Sigma lens is erg allround en bij veel omstandigheden te gebruiken. De 55mm lens is vooral geschikt voor shots van dichtbij en het filmen van interviews waarbij de persoon centraal staat.

Deze rig, zoals men dat noemt, is ingebouwd in een Smallrig cage. Dit is een kooiconstructie waardoor niet alleen de body van de BlackMagic minder snel beschadigd, ook kun je hier allerlei accessoires aan toevoegen. Zo heb ik standaard een Atomos Shinobi monitor bevestigd om op af te kijken tijdens het filmen. Ook heb ik ruimte voor het vastklemmen van een Samsung SSD, waardoor mijn geschoten beelden direct op deze schijf terecht komen en ik vanaf de schijf mijn video’s monteer. Tot slot bevestig ik in sommige gevallen een richtmicrofoon op de camera, als back-up voor het microfoon clipje dat bevestigd zit aan het jasje of kraag van de persoon voor mijn camera. Met andere woorden, ik heb uiteindelijk twee geluidskanalen tijdens het filmen.

Tweede camera

Toen ik jaren geleden begon met het maken van video’s begon ik met een Canon 90D spiegelreflexcamera. Dit vaak in combinatie met een 18-55mm of een 55mm lens van Canon. Deze camera is heel licht van gewicht, makkelijk mee te nemen en niet al te groot. Ook de beeldkwaliteit is erg goed. Video’s schieten in 4K is dan ook geen probleem. Wel komt deze lichtgewicht met een nadeel. Het is namelijk zo dat des te lichter de camera is, des te schokkeriger de beelden worden. Hier is gelukkig een oplossing voor. Al snel na de aanschaf van de 90D kwam er namelijk een stabilizer in huis: de DJI Ronin-SC. Zodra je de stabilizer met de camera kalibreert kun je er waanzinnige beelden mee schieten. Je kunt draaien, lopen en zelfs rennen tijdens het filmen. Tijdens grotere draaidagen neem ik deze camera dan ook standaard mee als back-up. Soms schiet ik ook met twee camera’s tegelijk. De Canon staat dan op statief voor het vaste plaatje en de BlackMagic maak ik shots mee uit de hand. 

DJI Mini 2 drone 

Wat betreft filmen, werk ik ook regelmatig met een drone. Tijdens het maken van een bedrijfsfilm zie ik regelmatig de gevel met signing van het bedrijf en een mooie entree. Zodra ik dat zie gaat de drone de lucht in en open ik de video met beeld van de voorkant van het pand. Ook op bedrijfsterreinen laat ik door middel van dronebeelden zien hoe groot en uitgestrekt het terrein wel niet is. 

Wat betreft de drone zelf, is deze door DJI speciaal op de markt gebracht om de strenge regelgeving rondom dronevliegen voor te zijn. Vanaf drones van 250 gram heb je namelijk een cursus met certificaat nodig en de DJI Mini 2 weegt 249. Ik hoefde de drone dus enkel te online te registreren en op te letten voor de no-flyzones. Los daarvan kan ik lekker creatief mijn gang gaan en filmen met mijn drone. 

Geluid- licht en overige apparatuur

Los van de camera’s zelf komt er nog een hoop overige apparatuur bij kijken. Denk hierbij aan statieven, lampen en natuurlijk geluidsapparatuur. Hieronder (op het moment van schrijven) mijn apparatuur:

  • Rode Lavelier Mic Go en de Saramonic Blink 500. Ook wel dasspeldmicrofoontjes genoemd en makkelijk vast te klemmen op kleding
  • Rode VideoMic Pro 2+. Een richtmicrofoon die selectief geluid opvangt 
  • Nanlite lampensetje met twee lampen op statief. Is af te stellen van volledig wit licht naar warm en huiselijk. 
  • Verschillende statieven voor zowel de lampen als camera’s 

Meegaan met de markt

Bovenstaande materialen zijn op dit moment in mijn gebruik. Ik zet deze apparatuur regelmatig in, maar moet soms ook her en der wat huren. Om bij te blijven in deze branche ben ik altijd op de hoogte van de nieuwste technieken. Vooral lenzen verdiep ik mij in, omdat ik nog altijd van mening ben dat het glaswerk een stevige basis is voor de beste videoproducties.